Nyheter

Ulla Broch - grusom på deltid

Ulla1

Hun har mange års erfaring bak seg, både på scene og på film. Nå er hun aktuell med å spille den fæle, grusomme bestemoren til Georg.

«Det er jo det som er gøy, å spille hun fæle. I denne forestillingen er det jo såpass små barn, så jeg har måttet moderere henne litt. Hun skal ikke være for skummel, heller litt dum-skummel slik at barna ikke blir livredde.”

Vi har snakket med Ulla Marie Broch, som spiller bestemor i forestillingen Georgs Magiske Medisin, basert på Roald Dahls barnebok. Forestillingen er i disse dager på turné over hele Norge, besøker over 70 kulturhus og spilles for over 30 000 publikummere. Nå har Riksteateret endelig kommet til Haugesund Teater, hvor regissør og manusforfatter for stykket, Morten Joachim er teatersjef.

«Det er et sted helt i begynnelsen, før lyset går på, hvor jeg syns det er så gøy å forske på hvordan et gammelt menneske setter seg ned i en altfor lav stol» sier hun og ler, samtidig som maskøren tegner på bestemors gjenkjennbare øyenbryn som får Ulla til å forsvinne og bestemor til å komme frem. «Det er noe med det å skifte mellom å være kjempegammel og ond og så rett over i snill og prøve leke med det.»

I prøveperioden fikk hun se en video av seg selv og syntes ikke karakteren var der den skulle være. «Det ble ikke skummelt, bare kaotisk. Nå syns jeg at det er mer rent, spesielt mellom alle skiftene hun har.»

Forskjellige reaksjoner hos barn

Forestillingen skaper forskjellige reaksjoner hos barn. Noen gråter, noen ler og noen ender opp med å danse til sangene. «Det er unger som skoggerler fra magen, som jo bare er helt fantastisk å høre på.» Ulla beskriver også et øyeblikk tidlig i turneen hvor hun så rett på barna i publikum og ble møtt med et rop etter hjelp. «Det er jo veldig, veldig gøy», sier hun med et smil på lur.

Roald Dahl undervurderer ikke barna

Roald Dahl er kjent for sine historier som ikke undervurderer barn, men snarere er heltene i historien, ofte mot voksne i situasjoner som barn lett kan relatere til. «Det liker jeg veldig godt,» forteller Ulla. «At man på en måte, ja, at man setter det på barnas premisser. Og hvor mange barn er det ikke som har prøvd å lage en mikstur av ett eller annet?»

Heldigvis blir bestemor tatt til slutt.» For de som kjenner til boka, så er det jo slik det ender. Barnet vinner og bestemor forsvinner.

Vi ønsker deg og dine velkommen til Georgs Magiske Medisin på Haugesund Teater. Forestillingen går frem til 3. mars.