Presserom

Haugesund Teater følger opp fjorårets suksess med ny kritikerrost forestilling

En 20 år gammel drøm

Stykket er basert på boka av den nobelprisvinnende forfatteren José Saramago, og leker med tanken om et virus som sprer seg med rekordfart i samfunnet, og gjør alle blinde. Ikke helt utenkelig sett i lys av nyere hendelser.

Boka satte spor hos teatersjef Morten Joachim Henriksen, som i 20 år har drømt om å lage teater av boka. Ibsenprisnominerte Kristofer Grønskag fikk jobben med å skrive manus:

«Stykket er i utgangspunktet skrevet som en lek eller et tankeeksperiment, og handler om alle de stegene epidemien tar. Hva skjer når en blir blind? Hva skjer om en går tom for mat? En tar eksperimentet til den ytterste konsekvens.»

Apokalypse og svart humor

Mange forventer seg nok dramatisk alvor av et stykke med denne tittelen, men apokalypsen er krydret med, tidvis noe svart, humor. Som Haugesunds Avis skriver i sin anmeldelse: «En beretning om blindhet er et tankeeksperiment og en teaterlek som ikke er ubehagelig å se. Tvert imot er det mye underholdning og komikk.»

Høye ambisjoner

At stykket først ble til virkelighet ved Haugesund Teater er ingen tilfeldighet. Morten Joachim har nemlig en drøm for Norges kanskje minste institusjonsteater:

«Jeg har kjempehøye ambisjoner. Jeg synes det er viktig å minne hverandre på at vi har et statsfinansiert institusjonsteater i byen. Vi ønsker å gi Haugalandet kvalitetsteater i nasjonal toppklasse, samtidig som vi senker terskelen for å gå på teater.»

«En beretning om blindhet» spilles fra 5.til 15.februar på Festiviteten i Haugesund.

Om stykket:

Basert på boka «En beretning om Blindhet» av portugiseren José Saramago.

På scenen:

Marina Popovic

Rikke Westerlund Lie

Ane Skumsvoll

Lars August Jørgensen

Henrik Bjelland

Kunstnerisk team:

Regissør: Morten Joachim

Dramatiker: Kristofer Grønskag

Scenograf: Signe Gerda Landfald

Kostyme: Solveig Bygdnes

Lysdesign: Eirik Brenne Torsethaugen

2969075 2
2969075 3
2969075 4
2969075 5
2969075 6