Nyheter

Jon Fosse-senter etableres ved Haugesund Teaters nye bygg

Mange har fått med seg at Haugesund Teater skal inn i det gamle bygget til Frelsesarmeen, rett ved Edda Kino. Med det etableres det et kulturkvartal i Haugesund.

Den observante Haugalending har derimot sett at nedenfor det nye teateret står det en ledig, noe trist, tomt, der Sir Toby-bygget en gang sto.
Nå tar seriegrunderen Sigurd Aase initiativ til etableringen av et Jon Fosse-senter på tomten. Målet er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for formidling, forskning og kunstnerisk arbeid med utgangspunkt i Haugesundsfødte Jon Fosses litterære og dramatiske univers.

Pressemelding Fossesenter aktørene2

Fra venstre: Inge Hareide (Arkitekt KIMA Arkitektur), Morten Joachim Henriksen (Teatersjef Haugesund Teater), Sigurd Aase (gründer) og Simon Næsse (direktør for kultur, idrett og frivillighet i Haugesund kommune).

Gir pengegave på 10 millioner

Aase har allerede gitt en gave på 10 millioner kroner til Haugesund Kommune for å fremme utviklingen av prosjektet, og er foreløpig mer enn fornøyd:
«Kommunen og teateret er fantastiske medspillere i denne saken. Dette er kjempebra allerede», sier Aase i et intervju med NRK. Her sikter han nok også til det enorme portrettmuralet av Jon Fosse, som akkurat nå oppføres på fasaden av Skåregata 178.
Portrettet er utformet av Steffen Kverneland, og utføres av den anerkjente Bergensbaserte gatekunstneren Mauricio Uribe Marques (M.u.M.).

«Endelig får vi en Steffen Kverneland på veggen her i byn. Når det nå også er portrettet av Jon Fosse som kommer opp på veggen til det nye teateret, kan det ikke bli bedre.», sier kultursjef i Haugesund Kommune, Simon Næsse.


Pressemelding Fossesenter portrettet

Skissen til portrettmuralet er på vei opp på gamle "Frelsen".

En naturlig forlengelse av kulturkvartalet

Fossesenteret blir oppført som en direkte forlengelse av det gamle Frelsesarmebygget, og tar sikte på å være både en ekstra produksjonsarena for scenekunst og teater, og et åpent og tilgjengelig rom for publikum – et rom som gir byen et faglig og litterært ressursmiljø.
De foreløpige skissene fra Inge Hareide i KIMA Arkitektur viser et åpent bygg med stor takhøyde, kombinert med en gjenoppførelse av det klassiske Sir Toby-bygget på hjørnet.

Vi i Haugesund Teater gleder oss stort over tilskuddet til «kulturkvartalet», som ikke minst kommer vårt publikum til gode. Bygget blir en naturlig folengelse av teaterbygget, og gir teateret større muligheter for å være en samlingsplass for publikum.
«For oss gir senteret et utvidet handlingsrom for teatrets kunstneriske og publikumsrettede arbeid», sier teatersjef Morten Joachim.

Hvorfor Fosse?

Når en først skal tilegne et bygg til en kulturperson i Haugesund er det ikke unaturlig å se til Jon Fosse, som ble født i byen i 1959, og som tilbrakte ferier med sine besteforeldre på Torvastad.
Han har siden debuten i 1983 vært en av de produktive forfatterne i Norge, og er oversatt til utallige språk.
Fosse skriver innen flere sjangre, og selv om han ikke i utgangspunktet regnet seg som dramatiker, ble hans teaterdebut «Nokon kjem til å kome» starten på et aldri så lite eventyr. Fosse er nemlig den mest omtalte og spilte norske dramatikeren etter Henrik Ibsen.

Selv om Fosse er født i Haugesund, er han altså av internasjonal størrelse i kultursammenheng.
Fosse fikk sin Nobelpris i Litteratur i 2023, og i år ble Fosseforedraget og Fosseprisen ble etablert, med Kronprinsesse Mette-Marit som kongelig beskytter.
Sigurd Aase går så langt som å sammenligne Fosse med selveste Shakespeare:

«Shakespeare er aktuell enda, så Jon Fosse om 400 år – det er sånn det er, og det er slik det blir.»

Pressemelding Fossesenter skisse til Fossesenter

Arkitekt Inge Hareide med skissene til det som skal bli det nye Jon Fosse-senteret i Haugesund. Bak: Simon Næsse, Sigurd Aase og Morten Joachim Henriksen.

Prosjektgruppa

I prosjektgruppa til Jon Fosse-senteret sitter representanter fra Haugesund Kommune, Haugesund Teater, KIMA Arkitektur og Stiftelsen Mimes Kilde. Utfyllende informasjon:

  • Morten Joachim, teatersjef ved Haugesund Teater
  • Simon Næsse, direktør for kultur, idrett og frivillighet i Haugesund kommune
  • Axel Rios, rådgiver for kunst i offentlig rom, Haugesund kommune
  • Inge Hareide, arkitekt (KIMA Arkitektur)
  • Karin Lande, Stiftelsen Mimes Kilde

Saken er skrevet av Siv Hafstad Grinde, Markedssjef ved Haugesund Teater.