Drama
|
11.02.22

En flyktning krysser sitt spor

Har du hørt om Janteloven? Vi gir deg historien om en av dens ofre, nemlig Espen Arnakke.

Passer for: Voksne

Billetter

Fredag 11. Februar
HAUT Scene
Lørdag 12. Februar
HAUT Scene
Fredag 18. Februar
HAUT Scene

OM
FORESTILLINGEN

Espen er en helt vanlig fyr, født og oppvokst i den nokså mellomstore byen Jante. Han er sønn av en arbeider, som de fleste andre i denne byen. Han går på epleslang, men er dyktig på skolen. Espen vil bli zoolog, helt til han får beskjed om at det duger han ikke til. I stedet mønstrer han på båt og dreper en mann ved Misery Harbour.

Vi har alle et forhold til Jante, om vi er det bevisst eller ikke. Jante er småbyen som holder et fast grep rundt deg fra du vokser opp til du en gang vurderer å dra derfra. Kanskje drar du også, men du kommer alltid tilbake. Jante forteller deg hva du duger til, hva du er skapt til, hva dine foreldre var, er, og alltid kommer til å forbli. Espen prøver å rømme, men ender opp med å drepe et annet menneske.
Ingen vet om det var Jante sin feil, eller om feilen lå i Espen. Jante kommer uansett aldri til å anerkjenne sin påvirkning til mordet. Jante har alltid vært Jante, og sånn er det bare. Det er tryggest sånn.

"En flyktning krysser sitt spor" av Aksel Sandemose er et ruvende verk i norsk litteraturhistorie, opphavet til «Janteloven», og et dybdepsykologisk innblikk i samfunnets undertrykkelse og underkuelse av individet.

Foto: Motiejus Kurmis