Nyheter

Ida Høys tanker om Instamamma

Hvorfor Instamamma?

20220505 haut instamamma 1749

Da jeg skulle finne en barne- og familieforestilling til Haugesund Teater ønsket jeg meg noe som kunne si noe til barna om den tida vi lever i - og som var skikkelig morsomt. Jeg fant ikke et sånt stykke, og tror det skyldes at det skrives for lite komedier for barn. Jeg er egentlig ikke så glad i å skrive dramatikk, men jeg skjønte at vi måtte lage det stykket selv.

Norske barn i 2022 vokser opp i en verden hvor alle har telefon i hånda og smartklokke på armen. Og med det følger sosiale medier og voksnes gale verden rett i ansiktet på dem hver dag. Jeg hadde lyst til å undersøke fenomenet influensere og det spillet de driver med sitt publikum; følgerne, altså oss som ser dem.
Jeg mener ganske bestemt at influenserne har en viktig rolle i at barn og unge vokser opp med et større press i dag på å prestere, og å være perfekt i alle henseender. Influenserne sier: «Dette er min hverdag», men egentlig lever de av å reklamere for all verdens produkter. Og mellom reklamene viser de oss hvor perfekte de er, slik at enda flere forhandlere skal bruke dem som markedsførere. Verden er stort sett mer perfekt på reklame enn den rotete virkeligheten. Influenserne får oss til å tro at noe som egentlig er nøye planlagt, er deres hverdag. Det er fort å føle seg mindre bra når man ser hvor flott influenserne har det i sitt liv. Det hele blir til et kjør hvor alle føler de må ha kontroll på alle virkemidler i livet sitt; utseende, omgivelsene, vennene sine. Jeg tror vi påvirkes av influensernes tomme reklameinnhold i vår forståelse av hva et menneske er, og bør være. Og: Vi påvirkes til å kjøpe ting selv influenserne synes er dritt - i en tid hvor alle burde kjøpe mindre. Mange av influenserne drar barna sine inn i dette kjøret også.

Det er her vår historie om Instamamma og Lille Sol starter. Jeg endte med å lage noen karakterer og skrev et handlingsresymé med oversikt over de scene jeg så for meg at vi måtte ha med i denne forestillingen, uten en enste replikk. Og så la jeg dette i fanget på skuespillerne - som har funnet på alt de sier, gjør og synger på scenen – i samspill med meg da.

Å skulle gjenskape alt det rare influenserne driver med på en scene, fører helt klart med seg satire og komikk. Vi lo innmari mye mens vi laget denne forestillingen, fordi syntes vi overdrev så veldig, men hver gang vi sjekka Instagram så vi at virkeligheten var langt mer ekstrem.

Håper dere ler og skremmes!

Ida Høy, regissør og del av dramatiker-teamet

Denne teksten er en del av det digitale programmet til Instamamma. Hele programmet finner du her.